Veranderingen & crises

 

Staat je bedrijf aan de vooravond van grote veranderingen? Moeten er bij voorbeeld kosten worden bespaard? Of moet er een herstructurering worden doorgevoerd? Heb je een nieuw bedrijf opgekocht wat dat geïntegreerd moet worden? Heb je een bedrijf overgenomen of ben je de nieuwe opvolger in een familie bedrijf, waar je nu graag nieuwe structuren en werkvormen wilt invoeren? Of Moeten er afdelingen worden opgeheven en werknemers ontslagen worden?

Voor heel veel mensen is verandering een moeilijk aspect. Het is dan ook niet gemakkelijk om verandering door te voeren in een team of in een bedrijf. Meestal krijg je heel veel weerstand. Het accepteren van verandering is een proces wat dat tijd in beslag. Een tijdslijn die voor ieder individu anders kan zijn en vaak niet synchroon loopt. Erbij komen factoren van buitenaf die de snelheid van de verandering bepalen. Dit is een periode die veel van jou en je medewerkers vraagt.

De grootste uitdaging bestaat er zeker uit om de motivatie van je medewerkers en hun vertrouwen in je bedrijf op peil te houden. Door onzekerheid en onrust kan het werktempo omlaag gaan omdat een groot aantal werknemers niet weet wat de toekomst gaat brengen. Soms verliest een onderneming in deze tijd zijn beste medewerkers. Dat is iets dat je te alle tijden zult willen voorkomen.

Dus hoe kan je het veranderingsproces op de juiste manier doorvoeren, met waardering voor je werknemers, zodat je bedrijf onbeschadigd en zelfs sterker uit de verandering naar boven komt?

Veranderingen zie ik niet als bedreiging maar als een kans. En meer nog als een echte uitdaging, waar heel veel leuks uit voort kan komen. Het is maar net hoe je er mee om gaat. Want, het klinkt wellicht flauw, maar toch: het enige wat zeker is, is verandering. Die mindset kan je echt leren. Het is effectief, efficiënt en ook fijn, als je dat niet alleen hoeft te doen, maar steun krijgt, van iemand die echt weet, wat te doen. Zodat je uiteindelijk als bedrijf, met je team en je medewerkers goed met veranderingen om kan gaan.

 

Je hoeft het niet alleen te doen, ik help je graag erbij. Ik weet met mensen in veranderingen om te gaan en heb er veel ervaring mee wat goed werkt:

  • Het leidinggevend personeel heeft het vaak het zwaarst. Ze moeten als een goed voorbeeld vooruit gaan, de richting wijzen, die ze soms zelf niet zo goed kennen. Vertrouwen uitstralen, motiveren, terwijl ze hele moeilijke taken moeten vervullen. Hoe blijf je daar nog in een goed humeur? Laat mij hen terzijde staan. Ik kan hen voorbereiden en ondersteunen. Helpen te communiceren. Sterk in hun schoenen te staan. Daarmee implementeren we het veranderingsproces succesvol.
  • De crisis is overwonnen en de nieuwe structuren zijn geïmplementeerd. Maar sommige medewerkers hebben moeite om hun motivatie of hun vertrouwen in het bedrijf terug te vinden. Een Coaching aan Zee toont je werknemers hoe belangrijk ze zijn voor je bedrijf. Gun hen een moment om te relativeren, om even afstand te nemen in een nieuwe omgeving met letterlijk en figuurlijk frisse lucht. Zodat ze met nieuwe perspectieven en met nieuwe impulsen en doorzettingsvermogen weer naar hun werk terugkomen. Een duurzame investering, die zich uitbetaald.
  • Het kan ook zijn dat niet je bedrijf zelf, maar helaas een van je medewerkers door een persoonlijke verandering gaat. Voor hem zijn positieve impulsen van buiten bijzonder belangrijk om door dit proces te komen. Deze zullen hem helpen om weer op het juiste pad te komen en zijn gewenste prestatieniveau weer te hervinden. Daardoor schenk je ook een bijzonder vorm van waardering, denk dus ook graag aan een coaching, wellicht ook aan zee.