Opstellingen

We zijn allemaal onderdeel van een systeem. Afhankelijk van onze taak of functie hebben andere personen, waarden, overtuigingen, wetten enz. invloed op ons. Je kan het je voorstellen als een mobiel boven een kinderbedje, alles hangt aan elkaar vast en zodra zich één poppetje beweegt, draait heel het mobiel oftewel het systeem. Dat is de basis van een opstelling.

Een opstelling (ooit is het begonnen met familieopstellingen, maar je kan ze voor veel meer gebruiken, dan alleen maar families, daarom noem ik ze alleen ‘opstelling’) is een ruimtelijke weergave van een systeem. Dat kan een organisatie, een familie of een groep mensen, voorwerpen of zelfs emoties en gevoelens zijn. Door te zien hoe de verschillende dimensies van een systeem zich ten opzichte van elkaar verhouden, kun je heel snel inzicht krijgen in je eigen handelen en oplossingen voor je vragen of uitdagingen vinden.

Als je het mij vraagt, dan hebben opstellingen bijna iets magisch. Je kan er zo ontzettend veel mee bereiken, privé of zakelijk. Je kunt allerlei soorten vragen oplossen door ze als doel in een opstelling neer te zetten. Je kunt naar je relatie kijken, zelfs je gezondheid of succes. Voorbeelden van vragen zijn: “Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?”, “Hoe laat ik mijn relatie slagen?”, “Wat is de volgende stap in mijn carrière?”, “Hoe verdien ik meer geld?”, of “Hoe lukt het mij om te vertrouwen, dat alles goed komt?”.

Opstellingen kun je bij mij in verschillende variaties doen. Bijvoorbeeld 1 op 1 met mij alleen. We gebruiken dan poppetjes, vloerankers of stoelen om de verschillende dimensies, die je doel beïnvloeden neer te zetten. Je kan dan vanuit het vogelperspectief naar je uitdaging kijken en zo kom je tot hele nieuwe inzichten. Ik begeleid je door het proces en samen werken we tot jouw oplossing. We kunnen een opstelling ook met echte mensen (representanten) doen. Hiervoor organiseer ik eens in de 2 maanden een workshop voor een gehele dag. Ook een teamopstelling bij een bedrijf behoort tot de mogelijkheden.

En hier kom ik weer terug op de magie van opstellingen. Er gebeuren fantastische dingen, als vraagsteller, maar opmerkelijk genoeg ook als representant. Je ziet ineens dimensies, die je nog nooit zag, dingen worden helder, nieuwe wegen ontstaan, mensen om je heen helpen ineens mee, blokkades gaan weg. En je hebt het gevoel, dat je niets hoefde te doen daarvoor. Je komt tot de kern en daarmee stroomt het ineens weer bij jou, je voelt je sterker, krachtig. Dit is weer iets, waarvan mijn klanten achteraf zeggen, “waarom heb ik dit niet eerder gedaan?”

Zin gekregen? Mail me dan en laat me graag weten of je 1 op 1 met mij wil werken, of dat je wilt deelnemen aan een workshop, als representant of als vraagsteller.