Team-Coaching

Samenwerken aan doelen die enorm veel kracht geven.

Het is slechts zelden dat iemand in je bedrijf echt alleen werkt. Dus bij sommige uitdagingen is het niet altijd voldoende om slechts met een individu van het team te werken.

Waar mensen met elkaar samenwerken is het heel normaal dat er op een gegeven moment wrijving ontstaat, wellicht zelfs spanning of een conflict. Ook als dat maar tussen twee leden van een team is, dan kan dat de dynamiek van het hele team verstoren. Maar ook als je als team aan een totaal nieuwe opdracht begint, er nieuwe medewerkers bijkomen, je een nieuwe strategie uit wilt rollen of als bedrijf door significante veranderingen heen gaat en nog veel meer mogelijke voorbeelden, in al die gevallen is het verstandig om het team daar als geheel bij te betrekken.

Want als het je lukt om de uitdaging samen, professioneel en duurzaam op te lossen, dan heb je een gezamenlijk succesverhaal. Dat brengt mensen bij elkaar, dan werken ze nog beter en bereiken nog hogere doelen. Op dit gebied heb ik al heel veel gezien en opgelost.

Ik neem zorgen weg. Luister. Laat mensen zelf ontdekken hoe ze elkaar beïnvloeden op de werkvloer. En werk samen met hen uit, wat voor hen de best mogelijke manier van samenwerken is. Met als resultaat die collectieve glimlach. Samen weer zin hebben om tot grote hoogtes te stijgen.

Durf echt te kijken, waar de pijn zit en verhelp hem.

Weet je waarom ik een enorme fan van team-coaching ben? Omdat we de uitdaging van je team bij de wortel aanpakken. Wat speelt er werkelijk in je team? Welke schakelaar moeten we omzetten zodat het doel bereikt kan worden? In principe moet ik aan het begin van de team-coaching alleen weten wat jullie willen bereiken. Ik begeleid je team naar de passende oplossing. Onderweg kan ik ingaan op wat er daadwerkelijk speelt. Wat het team echt nodig heeft om succesvol te zijn. Dit kan uiteindelijk iets heel anders zijn dan wat we vooraf hadden gedacht. Je hoeft je dus vooraf niet op een onderwerp vast te leggen.

Een voorbeeld van een coaching ten opzichte van een gewone training? Stel je hebt ervoor gekozen om een communicatietraining voor je team te boeken omdat je als leidinggevende merkt, dat de communicatie in je team niet helemaal lekker loopt. Tijdens de training komen jullie erachter dat de slechte communicatie niet het probleem is, maar juist het gevolg. En dat de onderliggende oorzaak eigenlijk een collectieve angst om beslissingen te nemen is. Wat nu? De trainer zal niet van zijn programma afwijken. Dus het eigenlijke probleem wordt niet opgelost. In de praktijk is het eerder nog zo dat je er tijdens een training niet eens achter komt, waar het nu eigenlijk om draait. Dat is immers niet het doel van een training. Van een coaching wel. Want hierbij wil je juist eerst uitvinden wat relevant is, om dan de juiste stappen te nemen om het probleem op te lossen.

Dus eerst zetten we een doel. Dan gaan we aan de slag met een hypothese en stellen op basis daarvan een plan van aanpak op. Maar als blijkt dat we onze hypothese tijdens het coachingproces aan moeten passen, dan doen we dat. Of als we erachter komen, dat een heel ander thema het bereiken van het doel in de weg staat, dan pakken we dat aan. Je kan niet een nieuwe uitdaging aangaan, als iets anders je in de weg zit. Door deze aanpak ontstaat een duurzame, soms verrassende oplossing, die wellicht niemand had verwacht, maar waar iedereen achter staat.

We werken efficiënt, doelgericht en effectief aan een duurzame oplossing. Daarom ben ik en zijn vooral mijn klanten heel erg enthousiast over mijn werkwijze. Door mijn coaching vind ik uit, waar het probleem ligt en werken we ook meteen samen aan de oplossing. Heel flexibel en ook meestal een grote eyeopener voor de deelnemers.

Mijn missie is het om je het lef te geven, daar heen te kijken waar het probleem zit en het op te lossen. Door mijn persoonlijke, open en betrouwbare manier weet ik de juiste snaar te raken en komen we altijd weer bij elkaar en dan beter dan ooit.

Een klant gaf me eens de feedback, dat ik een ontwapende manier heb, zodat je durft jezelf te openen en eerlijk te zijn. Dat is de eerste stap om pijn uit de weg te ruimen. Een ander klant zei, dat ze niet had verwacht, dat we in korte tijd zo diep konden gaan en zo grote stappen konden nemen als team.

Voorbeeldthema´s voor team coaching: Doorgroeien naar het volgende niveau, samen sterk, nieuwe en betere samenwerking, communicatie, lef om te ondernemen, nieuwe markten veroveren, nieuwe klanten vinden, klanten houden, klantvriendelijkheid, werkplezier verhogen, stress verminderen of de omgang met stress, veranderingen managen, crises doorstaan, de juiste medewerkers aantrekken en behouden, generatiemanagement, assertiviteit of conflicten oplossen. Zie je jouw thema niet terug, vertel het me dan graag. Juist omdat je met een team coaching eigenlijk alles aan kan pakken is geen thema te gek. Ik heb verschillende methodes en zet die flexibel en doelgericht in, zodat we samen iets groots gaan bereiken.

Heb je al een onderwerp in gedachten? Neem dan contact met me op.