De leidinggevende als coach

 

Niet leiding geven maar coachen – Je stuurt je leidinggevenden regelmatig naar trainingen, zodat ze hun vaardigheden als leidinggevende verbeteren, ze beter met hun medewerkers communiceren, hen kunnen motiveren, enthousiasmeren, doelen helpen behalen en veranderprocessen kunnen begeleiden. Maar uiteindelijk verandert maar weinig en is het resultaat ook heel verschillend per persoon.

Je hebt je vast wel eens afgevraagd waarom een klassieke training voor leidinggevenden niet zo veel impact heeft. Omdat ieder mens anders is. Iedereen heeft andere vaardigheden, andere talenten, andere overtuigingen, zwaktes en sterktes. Bij een individuele aanpak leert de leidinggevende wat nodig is voor een echte stap in zijn of haar ontwikkeling.

De sleutel tot een succesvolle, overtuigende leidinggevende ligt erin dat de leidinggevende eerst zichzelf heel goed leert kennen. En dan deze wetenschap bewust en doelgericht in kan zetten. De basis om een goede coach te zijn voor zijn medewerkers is je bewust zijn over je eigen gedrag. Dat is dus ook de eerste stap in mijn concept.

Vervolgens leert de leidinggevende perspectieven te wisselen om zich in de ander te kunnen verplaatsen. Hem te begrijpen, om te snappen wat hem motiveert, wat hij nodig heeft om goed te kunnen presteren. Als hij dit onder de knie heeft, leer ik hem waardevolle coaching methoden en tools, met het doel dat hij zijn medewerkers individueel en aangepast op de situatie kan begeleiden en steunen. Succesvolle, tevreden en gedreven medewerkers zijn het resultaat.