Persoonlijk

 

Lef is eigenlijk echt de rode draad in mijn leven én in mijn carrière. Lef heeft me altijd verder gebracht. Als ik durfde, echt durfde te doen wat ik diep van binnen wilde, doen wat mijn hart me zegt, dan was het een succes.

Coaching heb ik al tijdens mijn studie leren kennen. Ik heb bedrijfskunde met als hoofdvak Human Resources gestudeerd. Twee dingen, die ik echt leuk vind. En het liefste wilde ik in personeelsontwikkeling belanden. Maar het liep anders …

Ik kreeg tijdens mijn baan als controller in een grote multinational, de leiding over een project. Dat was zo gaaf. Mensen aansturen en een grote conferentie organiseren. Ik heb een heel dik vakboek over projectmanagement mee naar huis genomen. En zonder het te merken ben ik bijna heel de nacht het deel over coaching blijven lezen. Helemaal de tijd vergeten. Toen wist ik het, dit is het. Dit is mijn ding. Ik moest alleen nog een beetje geduld hebben. En een andere baas krijgen. Want die vroeg aan mij “Christine, ik kan je niet meer salaris geven, maar ik kan je wel een opleiding betalen. Wat zou je willen doen?” Ughfff. Ik zat destijds in de afdeling Controlling en Accounting en mijn werkgever was best conservatief. Dus ik dacht: “Jeetje, hij wil zeker dat ik me in een boekhouding onderwerp verdiep.” Maar dat was echt niet mijn ding, dat had ik al lang door. Maar durf ik dat nu te zeggen? Ik kon een hele nacht niet slapen. Ik kreeg weer het gevoel – als je het nu niet zegt, heb je er spijt van, dit is het moment!

De volgende ochtend zei ik tegen hem, “Ik weet, het past qua onderwerp niet zo echt in de afdeling, maar ik wil een coach worden. Dat is een droom van mij, dus dat zou ik heel graag willen.” Hij antwoordde tot mijn verbazing: “Dromen zijn ervoor om ze uit te laten komen”. Ik ben hem nog steeds ontzettend dankbaar.

Zo begon mijn opleiding tot systemische business coach. Business coaching impliceert dat je alleen naar een coach gaat om op je werk beter te presteren. Maar mijn trainer zei altijd: “We zijn allemaal mensen en alles hangt met elkaar samen”. In mijn opleiding leerden we dus alles rondom mensen en hoe ze hun doelen kunnen bereiken, zakelijk of privé. Dat was en is nog steeds helemaal mijn ding!

In zo´n opleiding leer je jezelf enorm goed kennen. Je ondergaat zelf alles wat je later als coach ook met je klant toepast. Je komt jezelf tegen. Je ontwikkelt je en als je het wilt, kom je tot je kern en wat je eigenlijk echt wilt. En hoe je dat kan bereiken. Dat deed ik. Het was ineens kristalhelder: ik wil mijn eigen bedrijf. Ik wil mensen coachen en ik wil niet meer bij een bedrijf werken. Ik wil onafhankelijk en vrij zijn. Daar staat zelfstandigheid bij mij voor.

Dus ik had een droom om coach te worden. En ook om een zelfstandige ondernemer te zijn. Aan zee wonen hoorde er ook bij Ooit.  Maar dat laatste, dacht ik, doe ik dan als ik gepensioneerd ben. En zelfstandig zijn zo met 40. Want dan heb ik genoeg (werk)ervaring op gedaan. En o ja, naar het buitenland wilde ik ook nog een keer…

…Toch ineens leer je je droomman kennen; tijdens het skiën. Blijkt hij uit Nederland te komen en in Middelburg te wonen. Daarna ging alles heel snel. Sneller dan ik dacht… Siemens wilde mensen ontslaan, wat een kans, die ik niet zo maar kon laten gaan. Wat was ook dat weer eng. De zekerheid opgeven. Naar Nederland zonder een baan? Durf ik dat?  Het duurde 2 weken en een opmerking van mijn vriend (“Dit is toch, wat je altijd wilde”) voordat ik eruit was. Groot gelijk. Ik ging. Eerst met het idee om een baan te zoeken. Want hoe doe je dat anders? Je kent niemand. Je spreekt de taal niet. Je bent helemaal nieuw.

Maar ook dit heb ik door coaching geleerd. Je buik vertelt je wat je wilt. Ik had helemaal geen zin om te gaan solliciteren. Ik wilde echt mijn eigen bedrijf. Ik begon! Dat was 2014. En wat mocht ik al gave dingen doen. Dit is wat ik wil, dit is waar ik helemaal blij van word en straal. Mensen en teams te helpen om ook lef te tonen. Om ervoor te gaan. Dan straal niet alleen ik, maar ook mijn klanten.

Want lef hebben om nieuwe dingen te durven is gewoon het leukste wat er is. Dat vind ik althans. Eerst kriebels in je buik. Zenuwachtig, maar stiekem ook zo nieuwsgierig en hongerig. Welke deur gaat nu weer open gaat als ik durf?

Mijn volgende stap? Ik ben spreker. En daarna breid ik mijn onderneming verder uit met mijn eigen pand, mijn coach pand. Ik zie het al voor me en ik kan niet wachten. En jij?

Meer weten over mijn carrière? Op LinkedIn vind je alle details.